Stoken
Wilt u uw houtkachel, barbecue of open haard aansteken? Check de stookwijzer(Verwijst naar een externe website). Hiermee ziet u wanneer u beter niet kunt stoken. U kunt ook de Stookwijzer app installeren(Verwijst naar een externe website). Dan krijgt u een seintje als het code rood is op de plek waar u bent.
Wist u dat
- We in Nederland met z'n allen meer fijnstof door stoken van hout dan door autorijden veroorzaken? 2 uur stoken geeft evenveel fijnstof in de lucht als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt!
- Naast fijnstof schadelijke stoffen als koolmonoxide, PAK's en roet in houtrook zit? Een deel van die stoffen kan kanker veroorzaken.
- De rook bij windstil of mistig weer lang blijft hangen tussen huizen? Kinderen, ouderen en mensen met luchtwegklachten kunnen dan extra last hebben van houtrook. Het inademen kan bij hen leiden tot kortademig- of benauwdheid.
Last van houtrook van de buren? Dit kunt u doen
- Ga het gesprek aan en leg uit wanneer en waarom u last heeft van de houtrook. Simpele maatregelen om anders te stoken kunnen soms al zorgen voor minder overlast. Onderzoek laat zien dat 2 van de 3 houtstokers rekening willen houden met buren die last hebben van de rook.
- Helpt een gesprek niet? Doe een melding via post@heemskerk.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of de stookwijzer(Verwijst naar een externe website).
Schonere lucht in de IJmond
Samen met Velsen en Beverwijk werken we aan schonere lucht voor de inwoners van de IJmond. Dat doen we met het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit IJmond(Verwijst naar een externe website). Hierin staan maatregelen waarop we als IJmondgemeenten invloed hebben. GGD Kennemerland(Verwijst naar een externe website) en Omgevingsdienst IJmond adviseren ons hierbij. Het programma sluit aan bij de onderwerpen uit het Schone Lucht Akkoord (SLA)(Verwijst naar een externe website).