Daily Mile

Wethouder Aad Schoorl

Soms vraagt iemand wel eens wat ik – als wethouder sport – zelf doe aan sport. Terechte vraag, want als je je bezighoudt met een onderwerp is het ook wel zo handig om ook wat persoonlijke ervaring te hebben. Ik loop graag hard. Ik probeer twee tot drie keer per week een rondje te hardlopen. Gewoon vanuit huis, hardloopkleren en –schoenen aan en lekker de buitenlucht in. Zeker met een drukke baan is hardlopen een ideale sport: je kunt gaan als het jou uitkomt. Ik geniet tijdens het hardlopen altijd van mijn omgeving; Heemskerk is gewoon mooi en ook prettig om doorheen te lopen.

De gemeente wil het graag voor iedere inwoner zo makkelijk en prettig mogelijk maken om te sporten en te bewegen. Daarom laten we een onderzoek doen naar sport- en recreatiemogelijkheden in de gemeente. We stellen aan een grote groep inwoners die door een steekproef zijn geselecteerd vragen als: Doet u aan sport? Hoe vaak is dat en welke sport(en) zijn dat? Wat vindt u van de sport- en recreatiemogelijkheden in de buurt? Met de informatie die we ophalen uit dit onderzoek gaan we aan de slag om de gemeente zo goed mogelijk in te richten voor iedereen die graag sport en beweegt. Daarbij proberen we ook alle leeftijden te bedienen. Zo zijn we op vijf Heemskerkse basisscholen begonnen met The Daily Mile. Bewegen is belangrijk en heeft een positieve invloed op schoolprestaties. Het concentratieniveau, stemming, gedrag en algehele welzijn van kinderen kan vooruit gaan. Met het initiatief The Daily Mile (dagelijks 1.6 kilometer) gaat een basisschoolklas één keer per dag (of een aantal keer per week) vijftien minuten naar buiten om een kort rondje op eigen tempo te lopen of rennen. De basisscholen De Ark, Elif, De Lunetten, De Otterkolken en De Vlinder lopen sinds september vorig jaar regelmatig één mile tussen de lessen door. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan!

Aad Schoorl,
wethouder