Buurtpreventie WhatsAppgroepen
In een BuurtWhatsApp-groep waarschuwen buurtbewoners elkaar voor verdachte situaties. U kunt zelf een groep starten om bij te dragen aan de veiligheid in uw buurt.
Zo werkt het
Meld verdachte situaties in de BuurtWhatsApp, zodat buurtbewoners snel worden gewaarschuwd en de verdachte in de gaten kunnen houden. Ondertussen kunt u de politie bellen. Heeft uw wijk of buurt nog géén BuurtWhatsApp? Start zelf het initiatief via Veilig Buurt Plan(Verwijst naar een externe website).
Tips en spelregels
Een BuurtWhatsApp kan de veiligheid in uw buurt verbeteren, maar de groep moet geen chaos worden. Hieronder een paar tips en spelregels die u kunt gebruiken. Ook tippen we u graag de zogeheten SAAR-methode om WhatsApp-meldingen binnen de politieprocessen te laten passen.
- Minimumleeftijd: Een BuurtWhatsApp is een serieuze zaak. Wij raden het aan een minimumleeftijd van 18 jaar in te stellen.
- Omtrek: Deelnemers moeten wonen in de wijk of buurt waar de groep zich bevindt. In een BuurtWhatsApp kunnen maximaal 1024 personen (het maximum aantal van mogelijke leden van een groep binnen WhatsApp). Afhankelijk van de grootte van uw wijk of buurt is het verstandig vooraf een omtrek te bepalen. TIP: Laat een beheerder van een BuurtWhatsApp uit een andere wijk deelnemen zodat hij of zij informatie tussen groepen kan uitwisselen. Hierdoor wordt het bereik van uw BuurtWhatsApp nog groter!
- Verdachte situaties/heterdaad: Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie als een melding bij 112(Verwijst naar een telefoonnummer) gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie. Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsApp? Laat dit dan aan de groep weten zodat niet meerdere telefoontjes naar de politie worden gedaan. De BuurtWhatsApp heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien.
- Delen van foto’s: Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto’s van verdachten (online) openbaar te maken. Een BuurtWhatsApp is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacy problemen oplevert. Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook.
- Geen overbodige berichten: Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. We raden aan om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken.
- Gebruik BuurtWhatsApp volgens de SAAR afkorting: SAAR betekent het volgende:
- S = Signaleer
- A = Alarmeer 112
- A = App om uw waarneming bekend te maken aan anderen (alleen actuele meldingen)
- R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.
De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.