‘Samen sterk voor Heemskerk’ - beleidsplan Sociaal domein is vastgesteld
Het nieuwe Heemskerkse beleidsplan voor het Sociaal domein is vastgesteld. Het beleidsplan draagt de titel 'Samen sterk voor Heemskerk'. Met dit beleidskader geeft het gemeentebestuur richting aan waar we de komende jaren op in gaan zetten binnen het Sociaal domein; de koers en ambities. Het beleidsplan is met behulp van inwoners en maatschappelijke partners en in samenspraak tussen college en gemeenteraad tot stand gekomen.
Betrokkenheid, elkaar helpen en meedoen vormen de basis
We zetten in op het organiseren van goed bereikbare, passende en betaalbare ondersteuning specifiek voor inwoners die een (tijdelijk) vangnet nodig hebben. Dit doen we samen met inwoners en maatschappelijke partners. We moedigen inwoners aan zich bij elkaar betrokken te voelen, elkaar te helpen en mee te doen. Dit doen we aan de hand van de 5 geformuleerde maatschappelijke opgaven:
- Vitaal en weerbaar.
- Zorg en wonen.
- Opgroeien en zelfontplooiing.
- Financieel fit.
- Ontmoeten en omzien naar elkaar.
Wethouders Piet Burgering, Ron Suanet en Aad Schoorl zijn nauw betrokken geweest bij dit beleidsplan en vertellen over de inhoud, totstandkoming en blikken vooruit.
Wethouder Piet Burgering (Zorg en welzijn en coördinerend wethouder voor dit proces): "De grootste opgave zit concreet in het samenleven. Daar waar we het hebben over sociale cohesie, buurtwerk, zorgen dat mensen zich fijn en veilig in hun buurt voelen. Ik denk dat 1 van de belangrijkste opgaven is dat we in Heemskerk weer gaan zien dat we dat met elkaar moeten doen. Het is niet de opgave van de gemeente, maar een gezamenlijke opgave voor de gehele samenleving. Daar schort het nu wel eens aan. Dit plan geeft ons hier richting voor."
Unieke aanpak sturing en monitoring
De manier waarop we het beleidsplan gaan sturen en monitoren is vernieuwd. Het gaat om tellen en vertellen met behulp van data, maar met een duiding en toelichting op de data. Samen met de raad is een werkwijze ontwikkeld. Zo wordt de raad vanaf heden bijvoorbeeld 2x per jaar geïnformeerd in de vorm van een raadsinformatiemoment en zijn concrete doelstellingen geformuleerd. Het nieuwe beleidsplan kent een looptijd van minimaal 6 jaar, met een tussentijds evaluatie- en bijstuurmoment na 3 jaar.
Wethouder Piet Burgering: "We hebben met dit plan heel goed in beeld gebracht wat de opgaven zijn en hoe we daar naar kijken. En wat ons echt gaat helpen is deze sturing en monitoring. We kunnen daardoor echt kijken naar wat we willen bereiken, en of we dat ook echt bereiken. Daar moeten we ook eerlijk in zijn: er zullen ook zaken zijn waarvan we hopen dat we ze gaan bereiken maar waar we na 2 jaar moeten concluderen dat we niet verder zijn gekomen. Dat betekent in ieder geval wel dat we dat in beeld hebben en daarop kunnen bijsturen."
Wethouder Ron Suanet (Werk en inkomen): "De kracht hiervan is: de wereld om ons heen verandert, elke dag. Een dynamisch document helpt; als de wereld om ons heen veranderd kunnen we ons beleid daar op afstemmen. Bijvoorbeeld bij nieuwe wetgeving, ontwikkelingen of inzichten. Dat voorkomt dat we elke 4 jaar een nieuw plan moeten maken. Het is ook gewoon heel efficiënt."
Goede uitvoering kan kosten in de toekomst drukken
Wethouder Aad Schoorl (Kunst, cultuur en sport): "Als mensen vitaal en weerbaar blijven door sport, dan kan dat gevolgen hebben voor bijvoorbeeld Wmo uitgaven. Hoe gezonder we met z’n allen zijn des te minder daar een beroep op wordt gedaan. Kinderen die van jongs af aan sporten leren ook met tegenslag omgaan. Samen sporten en muziek maken dragen bij aan de ontwikkeling van jongeren en doen enorm veel voor het zelfbeeld van een kind, dat is wetenschappelijk bewezen. Er zijn zoveel positieve elementen aan te koppelen. Daar werken we naar toe in het Sociaal domein. We kijken nog onvoldoende naar de opbrengst van cultuur en sport. Dat is bekrompen en met dit beleidsplan voorzien we daar wel in."
Wat de Heemskerker gaat merken
Ron Suanet: "De inwoner hoeft dit plan op zich niet te kennen. Maar ik hoop dat elke inwoner voelt dat er, dankzij dit plan, een netwerk is waarbinnen iedereen geholpen wordt. Geen kastje naar de muur praktijken maar een warm ontvangst en hulp op maat, voor zover je dat van de overheid mag verwachten. En dat is veel complexer dan dit plan."
Aad Schoorl: "Ik hoop dat uit dit plan voortkomt dat nog meer inwoners van Heemskerk bewegen en sporten, en dat meer mensen bekend zijn met en deelnemen aan cultuur. Dat is een flinke uitdaging met het ravijnjaar 2026, waarin we veel minder geld krijgen van het Rijk, in het vooruitzicht."
Trots op het plan
Piet Burgering: "Ik ben trots op dit hele plan. Er is in de raad al gezegd dat dit het beste beleidsplan is dat ze in 14 jaar hebben gezien. Ik ben trots dat we dat samen voor elkaar hebben gekregen. Meestal zijn zulke beleidsplannen veel uitgebreider. Deze is compact en concreet en dat maakt echt een verschil."
Ron Suanet "Het zit goed in elkaar, het is heel strategisch en bovendien smart. Er zitten indicatoren in en meetbare doelstellingen. We hebben alles goed afgebakend en de samenhang maakt dat het echt een plan is waar we trots op mogen zijn. Ik denk dat dit ook voor andere gemeenten een voorbeeld kan zijn hoe je een beleidsplan opstelt."
Aad Schoorl: "Ik ben trots op de totstandkoming, we hebben dit echt samen met de raadswerkgroep en inwoners gedaan. Daardoor is er veel draagvlak voor. Inwoners en raad hebben input geleverd, wat besluitvorming eenvoudiger maakt."