Jaarverslag 2023: Heemskerk sluit afgelopen jaar positief af

De gemeente heeft 2023 financieel goed afgesloten met een overschot van € 5 miljoen. Het college stelt aan de raad voor om het grootste deel hiervan in de spaarpot (de Algemene reserve) te storten. Het college wil € 1,382 miljoen beschikbaar stellen om dit jaar uit te keren aan inwoners voor de energietoeslag. Dit staat in het jaarverslag en de jaarrekening 2023 van de gemeente. De gemeenteraad bespreekt deze onderwerpen in de raadsvergadering van 27 juni.

We werkten aan een leefbaarder, veiliger en socialer Heemskerk

Met het coalitieakkoord ‘Kansen pakken’ zet het college vol in op woningbouw, energietransitie en het klimaat. Afgelopen jaar heeft de gemeente opnieuw veel tijd gestoken in de hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Hiervoor heeft de gemeente een ruime compensatie  gekregen. We bereidden de incidentele energietoeslag voor en we gaven nog meer aandacht aan (energie)armoede. Ook werkten we aan de verkiezingen voor de provincie en waterschappen. We stelden de Participatienota vast en we maakten het Europaplein leefbaarder en veiliger. We voerden ook de steeds zwaardere taken in het Sociaal domein uit. De vraag naar jeugdhulp met verblijf en hoog-specialistische jeugdzorg blijft stijgen. De gemeente heeft daar in 2023 middelen voor ingezet en blijft dit ook doen.

We investeerden in duurzame verbetering

Heemskerk heeft veel energie gestoken in duurzame verbeteringen in de gemeente. Zo hebben wij geïnvesteerd in bijvoorbeeld onderwijshuisvesting en rioleringswerkzaamheden vooral bij het Europaplein. Ook hebben we wegen aangepakt en bijvoorbeeld het Gildenplein opnieuw ingericht. We hebben geïnvesteerd in beschoeiingen, afvalverwijdering en planvorming voor de stationsomgeving en Assumburg, Oud Haerlem en Tolhek.

Zwaar weer voor gemeente op komst

Wethouder financiën Ron Suanet: ”Helaas is dit positieve resultaat over 2023 geen garantie voor de toekomst. Het is duidelijk dat alle gemeenten in zwaarder weer gaan komen. Daar is Heemskerk geen uitzondering op. Een lagere bijdrage vanuit het Rijk en oplopende kosten in het sociaal domein dwingen ons om op zoek te gaan naar besparingen”.