Heemskerk steunt Warmtebod

Op 11 februari 2025 ondertekenden we het Warmtebod. Dit is een voorstel aan het Rijk voor een nieuwe aanpak van de warmtetransitie. De belangrijkste boodschap in het Warmtebod is: Maak deelname aan collectieve warmtenetten aantrekkelijker voor inwoners.

Het Warmtebod is bedoeld om de vertraging in de ontwikkeling van warmtenetten te doorbreken. Gemeenten kunnen hun plannen sneller uitvoeren door meer geld opzij te zetten en wet- en regelgeving aan te passen. Op initiatief van de Warmte Alliantie is het Warmtebod tot stand gekomen. De Warmte Alliantie is een samenwerking van meer dan 100 gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen.

Heemskerk onderzoekt aanleg van warmtenet

In Heemskerk onderzoeken we of we een betaalbaar en duurzaam warmtenet kunnen aanleggen voor onze inwoners. Door het Warmtebod te ondertekenen laten we zien dat we serieus inzetten op de warmtetransitie. Wethouder Piet Burgering: “We moeten van de kant met de warmtetransitie. Het Warmtebod is een goed signaal richting het Rijk om de betaalbaarheid van warmte voor onze inwoners te borgen.” 

Urgent: vanaf 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn

De warmtetransitie is urgent. Vanaf 2050 moeten alle Nederlandse woningen van het gas af zijn. Dat kan bijvoorbeeld met individuele warmtepompen of door collectieve warmtenetten. Hierbij krijgen wijken door ondergrondse buizen warm water. Huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten hebben op dit moment nog een hoge maandelijkse rekening. Dit komt onder andere door de hoge gasprijs. Hoe langer we wachten met het aantrekkelijker maken van collectieve warmtenetten, hoe langer we ook het elektriciteitsnet belasten. Er komt dan meer netcongestie.

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail naar energietransitie@heemskerk.nl(Verwijst naar een e-mailadres).