Column wethouder Piet Burgering: Keuzes maken voor het ravijnjaar

Politieke taal zit vol beeldspraak, zoals “achterkamertjes” en “wandelgangen”. Een minder bekende term is “het ravijnjaar”. U voelt misschien wel aan dat het niet goed is, maar toch even de uitleg. Het ravijnjaar verwijst naar 2026, wanneer gemeenten samen 3 miljard euro minder krijgen van het Rijk. Terwijl we al jaren te weinig geld krijgen voor de uitvoering van verschillende taken. Zo is er veel meer geld nodig voor jeugdzorg. Ook voor de WMO is door de vergrijzing meer geld nodig dan we krijgen.

Mijn collega Ron Suanet noemt dit “diefstal door het Rijk”. Gemeenten, waaronder Heemskerk, moeten dezelfde taken uitvoeren met veel minder geld. Dit dwingt ons tot het maken van keuzes. We proberen eerst slimmer te werken, bijvoorbeeld door een deel van het gemeentehuis te verhuren, wat extra inkomsten oplevert. Zo hebben we nu in plaats van een half leeg gemeentehuis een mooie huuropbrengst.

Toch is het financiële ravijn in 2026 diep, wat betekent dat we meer en hardere keuzes moeten maken. Minder geld uitgeven aan bepaalde zaken betekent niet dat ze minder belangrijk zijn. Cultuur, sport, gezondheid, jeugd, onderwijs, zorg en welzijn zijn allemaal zaken waar we een warm hart voor hebben. Maar toch zullen we moeten kiezen waar het geld naar toe gaat. Met een lege gemeenterekening kunnen we niet alles doen.

In het college en de gemeenteraad bespreken we al een tijd het ravijnjaar. Samen maken we plannen om deze moeilijke periode door te komen. Keuzes maken is de plicht van de politiek.