Mantelzorgwoningen en regels vergunningsvrij bouwen
Onder sommige voorwaarden(Verwijst naar een externe website) mag u een tijdelijke mantelzorgwoning plaatsen in het achtererfgebied(Verwijst naar een externe website) van uw woning. Ook kunt u een aanbouw, uitbouw of vrijstaand bijgebouw, mogelijk zonder vergunning, ombouwen tot een tijdelijke mantelzorgwoning. De tijdelijke mantelzorgwoning heeft een ondersteunende functie voor de hoofdwoning en is daarvan afhankelijk. Hieronder een paar belangrijke punten:
Mantelzorg betekent dat iemand intensieve zorg of hulp geeft aan iemand die dat nodig heeft. Dit is geen werk van een professionele zorgverlener, maar van bijvoorbeeld een familielid, vriend of buur. De zorg helpt de persoon om voor zichzelf te zorgen en mee te doen in de samenleving. Het gaat om meer hulp dan wat normaal is tussen huisgenoten. Om te laten zien dat mantelzorg nodig is, kan een verklaring van een onafhankelijk sociaal-medisch adviseur nodig zijn.
Tijdelijke mantelzorgwoning plaatsen of bouwen
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan mag u een tijdelijke mantelzorgwoning plaatsen of bouwen. Soms zonder vergunning. Controleer goed of u aan de regels voldoet. We kunnen achteraf controleren of u echt mantelzorg verleent.
Huisvesting in of bij een woning van 1 huishouden van maximaal 2 personen. Van wie ten minste 1 persoon mantelzorg verleent aan of ontvangt van een bewoner van de woning.
Hiervoor verwijzen we u naar de landelijke informatie op de website van de Rijksoverheid(Verwijst naar een externe website).
Buiten de stad gelden andere regels als je mantelzorg verleent in een verplaatsbare mantelzorgunit. Deze unit tellen we niet mee bij de maximale oppervlakte voor vergunningsvrije aanbouwen, uitbouwen of bijgebouwen. Hierdoor kun je zonder vergunning een unit plaatsen. De unit moet wel aan bepaalde eisen voldoen:
- Een oppervlakte van maximaal 100 m2.
- Moet in zijn geheel of in delen verplaatsbaar zijn.
- Mag maar uit 1 woonlaag bestaan.
- Moet geplaatst worden in het achtererf van de bestaande woning. Het achtererf moet ook zo zijn ingericht.
Let op! Het is niet mogelijk om een mantelzorgwoning op agrarische gronden te plaatsen buiten het bouwvlak dat in het bestemmingsplan(Verwijst naar een externe website) staat.
Als de mantelzorg stopt, moet u de huisvesting voor mantelzorg ook stoppen. Heeft u een tijdelijke mantelzorgunit geplaatst? Dan moet u deze weghalen. Heeft u een bestaand bijgebouw verbouwd tot mantelzorgwoning? Dan moet u de voorzieningen die het gebruik als zelfstandige woning mogelijk maken verwijderen. Denk daarbij aan een keuken en/of badkamer.
Dit is niet nodig als de mantelzorgwoning zich in het hoofdgebouw bevond. Het is niet toegestaan het (bij)gebouw waar de mantelzorgwoning in plaats vond vervolgens als zelfstandige woonruimte te verhuren.
Soms mag u de mantelzorgwoning na het stoppen van de mantelzorg voor iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld als Bed & Breakfast. U hoeft de keuken en/of badkamer dan niet te verwijderen. In het bestemmingsplan(Verwijst naar een externe website) leest u of dit mogelijk is en wat daarvoor nodig is.