Leerplicht
Een kind mag vanaf 4 jaar naar school. Kinderen van 5 tot 16 jaar moeten verplicht naar school. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat een kind 5 is geworden. Voor jongeren van 16 tot en met 18 jaar geldt de kwalificatieplicht. Een leerplichtambtenaar controleert of alle kinderen bij een school staan ingeschreven. Het Leerplein(Verwijst naar een externe website) voert een paar van onze administratieve taken voor ons uit.
Soms kunt u vrijstelling van leerplicht aanvragen. Bijvoorbeeld vanwege medische redenen, een geloofsovertuiging of als uw kind in het buitenland naar school gaat. De Rijksoverheid deelt de verschillende soorten vrijstellingen(Verwijst naar een externe website).
Vrijstelling van leerplicht vraagt u vóór 1 juli voor het volgende schooljaar aan bij de leerplichtambtenaar. Mail ons hiervoor via leerplicht@heemskerk.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Verlof voor extra vakantie kan bijna nooit. Alleen als het door het beroep van de ouder(s) of verzorger(s) niet mogelijk is tijdens een schoolvakantie verlof op te nemen. Een aanvraag voor vakantiedagen buiten de schoolvakantie om dient u 8 weken van tevoren in bij de directeur van de school.
Voorwaarden:
- De verlofdagen mogen niet aansluiten op de zomervakantie.
- U kunt deze aanvraag 1 keer per jaar doen voor maximaal 10 schooldagen.
- U kunt aantonen dat u niet tijdens de schoolvakantie vrij kunt vragen. Een werkgeversverklaring is niet genoeg.
Leerplichtambtenaren controleren met steekproeven ongeoorloofd verzuim rond vakanties.
Soms kunnen kinderen extra verlof krijgen, maximaal 10 schooldagen. Dit vraagt u schriftelijk aan bij de directeur van de school. De school geeft u hiervoor een formulier. Voorbeelden waarbij u extra verlof kunt aanvragen:
- Een wettelijke verplichting die niet buiten de lesuren kan.
- Verhuizing: maximaal 1 dag.
- Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad. Binnen de woonplaats: maximaal 1 dag. Buiten de woonplaats: maximaal 2 dagen (als dit nodig is voor reis en verblijf).
- Overlijden van bloed- of aanverwanten in de 1e graad: maximaal 4 dagen.
- Overlijden van bloed- of aanverwanten in de 2e graad: maximaal 2 dagen.
- Overlijden van bloed- of aanverwanten in de 3e en 4e graad: maximaal 1 dag.
- Een acute ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad.
- Viering van een 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders: maximaal 1 dag.
- Bij medische of sociale indicatie.
- Verplichtingen voor uw geloof, 1 vrije dag per feest.
Wie is welke graad? (vanuit het kind):
- 1e graad = ouder(s) of verzorger(s).
- 2e graad = zus/broer, grootouder(s).
- 3e graad = oom/tante, neef/nicht, overgrootouder(s).
- 4e graad = oudoom/oudtante, neef/nicht (kinderen van oom of tante), achterneef/achternicht, betovergrootouder.
De leerplichtambtenaar beslist over een verlofaanvraag van meer dan 10 schooldagen.
Soms komen ouder(s) of verzorger(s) met hun kinderen te laat terug van vakantie. Dat kan komen door bijvoorbeeld autopech of ziekte. Hier kunt u zelf niets aan doen. Bewaar de bewijsstukken van de situatie goed. U kunt hiermee bewijzen dat u er inderdaad niets aan kon doen. Voorbeelden bewijsstukken:
- Een originele en ondertekende artsenverklaring. Bij een buitenlandse verklaring moet een officiële Nederlandse of Engelse vertaling meegestuurd worden.
- De vliegtickets van de vlucht die niet door is gegaan.
Ná de leerplicht geldt tot de 18e verjaardag de kwalificatieplicht. Deze plicht vervalt als het kind voor die tijd al een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 2 of hoger) heeft. Het kind heeft dan een startkwalificatie. Hiermee vergroot je de kans op een baan.
Je houdt je aan de kwalificatieplicht als je:
- Fulltime dagonderwijs volgt (bijvoorbeeld een BOL-opleiding aan het mbo).
- Leert en werkt (bijvoorbeeld een BBL- opleiding aan het mbo).
De RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) helpt te voorkomen dat jongeren van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie van school gaan.
Komt een kind niet op school? En is er geen reden gegeven? De leerplichtambtenaar onderzoekt wat er aan de hand is en maakt daarna afspraken met de ouders zodat het verzuim stopt. Is een jongere 12 jaar of ouder? Dan spreekt de leerplichtambtenaar de jongere zelf ook aan op het verzuimgedrag. Vanaf die leeftijd zijn jongeren namelijk zelf ook verantwoordelijk voor hun schoolbezoek.
Geven ouder(s)/verzorger(s) en/of leerling geen gehoor aan de waarschuwing of aanwijzingen? De leerplichtambtenaar kan dan:
- De leerling naar bureau HALT(Verwijst naar een externe website) sturen.
- Een proces-verbaal opmaken. Na een proces-verbaal beoordeelt justitie wat de beste maatregel is. Dat kan bijvoorbeeld een boete, een taakstraf of een leerstraf zijn. Het doel van de maatregel is altijd om de leerling weer terug naar school te laten gaan.